Το Blog μας

στολή του chef

Στολή Chef

Η στολή του chef

Η στολή του chef έχει μια μεγάλη ιστορία

 

Η στολή του chef είναι μία στολή που έχει μια μεγάλη ιστορία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με μια ιστορία που έρχεται από τα παραμύθια. Χρόνια πίσω, πολλά, μέσα από κάποιες απόκρυφες ιστορίες ξεθάβουμε την υπερήφανη ιστορία για την στολή του chef. Γιατί για τους chef όλα έχουν να κάνουν με την περηφάνια. Και όπως λέει ένα ρητό: «Αν είσαι chef επαγγελματίας πρέπει να το δείχνεις ξεκινώντας από τη στολή σου, όποια και αν είναι η πορεία της ζωής σου».

Η στολή του chef δεν πρέπει απλά να μένει καθαρή και κατάλευκη, η στολή του chef είναι παράδοση και έχει μια υπερήφανη ιστορία. Ένα επαγγελματικό στήσιμο της στολής εκπέμπει ένα αίσθημα σιγουριάς και επαγγελματισμού. Όταν ο chef φορά τον σκούφο του, το χιτώνιο του, το παντελόνι του, το φουλάρι του και την ποδιά του συνεχίζει μια παράδοση αιώνων.

Ένα αξεσουάρ από τη στολή του chef, αυτό ίσως που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους βοηθούς του είναι ο σκούφος του, γνωστός ως toque. Ο σκούφος του chef ξεκίνησε να υφίσταται από τα αρχαία χρόνια. Χιλιάδες χρόνια πριν στην Ασσυρία, το να δηλητηριάσεις κάποιον μέσω του φαγητού και τελικά να τον εξοντώσεις, ήταν το πλέον σύνηθες φαινόμενο της εποχής. Καταλαβαίνοντας το πρόβλημα οι άρχοντες του λαού αυτού διάλεγαν τους μαγείρους τους πολύ προσεκτικά. Τους υποχρεώνανε να φοράνε κάτι σαν στέμμα στο κεφάλι, παρόμοιο με αυτό της βασιλικής οικογένειας που εργάζονταν, παράλληλα φορούσαν και ρούχα καλά αλλά χωρίς χρυσαφικά.

Ο σεφ Μπουσέ, ο μέντορας του Καρίμ, ο οποίος ήταν προσωπικός chef του πρίγκηπα της Talleyrand, επέμενε ότι όλοι οι βοηθοί μάγειρα θα πρέπει να φορούν σκούφους για λόγους υγιεινής. Οι σκούφοι κρατούσαν τα μαλλιά μέσα τους με αποτέλεσμα να αποφεύγεται το οποιοδήποτε ατύχημα με το φαγητό που προετοιμαζόταν. Επίσης οι σκούφοι κρατούσαν το κεφάλι δροσερό από τις υψηλές θερμοκρασίες της κουζίνας.

Αργότερα ο chef Μαρί Αντόν Καρίμ αποφάσισε ότι έπρεπε να χωριστούν βαθμίδες στο προσωπικό της κουζίνας. Ανάλογα τη βαθμίδα του καθενός οριζότανε και το ύψος του σκούφου που φορούσε. Ο πιο ψηλός σκούφος πήγαινε στον chef και ο πιο κοντός στον κατώτερο βοηθό της κουζίνας. Λέγεται ότι ο chef Καρίμ φορούσε ένα σκούφο ύψους 45,72 εκατοστών και επίσης λέγεται ότι ήταν ενισχυμένος για να μπορεί να σταθεί όρθιος.

Ο Auguste Escoffier ο οποίος έζησε στα μέσα του 19ου αιώνα, ως ο πατέρας της σύγχρονης κουζίνας, ευνόησε το άνετο, επιβλητικά ψηλό, κολλαρισμένο και με πιέτες σκούφο, ο οποίος έγινε γνωστός ως ο «λευκός σκούφος» ή La toque Blanche. Ο θρύλος λέει ότι έφερε 100 πιέτες για να αποδείξει ότι ήξερε να μαγειρεύει το αυγό με 100 διαφορετικούς τρόπους. Σήμερα ο καλύτερος chef φοράει σκούφο 31 εκατοστά περίπου ψηλό.

Η στολή του chef δεν έχει μόνο το σκούφο. Το σταυρωτό σακάκι για πρώτη φορά σε εικονογράφηση του chef Μαρι Αντον Καρίμ και ήταν πλέον της μόδας το 1878. Το πλεονέκτημα αυτού του χιτωνίου ήταν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούσε να είναι καθαρό αρκεί να έβαζες το μπρος μέρος πίσω δημιουργώντας πάντα την εντύπωση ότι ο chef ήταν πάντα καθαρός. Με αυτό τον τρόπο ο chef θα μπορούσε να φορά ένα χιτώνιο για διπλάσιο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, υπήρχαν δύο επίπεδα προστασίας από διαρροές, πιτσιλιές, θερμότητας και ατμού.

Η ποδιά φοριέται πάνω από το χιτώνιο και από τη μέση του για την προστασία και την καθαριότητα της στολής του chef.

Το παντελόνι του chef ολοκληρώνει τη στολή του chef και το οποίο είναι ελαφρώς καρό για να μπορούν να μην είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι οι πιθανοί λεκέδες ώστε να προβάλει πάντα τη καθαριότητα στο προσωπικό της κουζίνας.

Ολοκληρώνοντας τη στολή του chef πλέον γνωρίζουμε ότι όντως είναι μία στολή η οποία έχει απαντήσεις για όλα…